Groningen
 
 

Foto van de maand: November 2013

Eindelijk weer eens een update van mijn website. Het fotograferen schoot er een klein beetje bij in het laatste jaar. Maar goed.... wij zijn in Oktober een paar weken naar Afrika geweest en daar heb ik toch wel weer een redelijk aantal foto's gemaakt. Deze foto hierboven is er 1 van. Gemaakt in het wildpark Kafue in West-Zambia. Een rustig park waar wij verder geen enkele andere toerist hebben gezien. Echt terug in de natuur. Wij waren met een groep van 23 mensen (incl. kok, chauffeur en reisbegeleider). Heerlijk rondom het kampvuur zitten 's avonds met een kop koffie. Nadat iedereen hun tent in ging om te slapen heb ik nog een aantal foto's gemaakt rondom het kamp vanaf statief met sluitertijden van ongeveer een half uur. Hierdoor lijkt het alsof de sterren allemaal ronddraaien rondom de zuidelijke hemelpool. (Zuiderkruis). Leuk effect toch? Die vlekken zijn restjes wolk..

 

Tot de volgende maand,

Gr. Peter

 

Sterrenhemel Zambia

Foto van de maand: November 2012

In september en begin oktober zijn wij in China geweest. We hebben gereisd van noord naar zuid China. Het zuiden van China en dan met name de omgeving van Yuanyang, richting de grens van Laos, is nog nagenoeg ongerept. Niet verwesterd en verpest door massatoerisme zoals het Noorden. In het zuiden zie je nog een verscheidenheid aan volkeren welke allemaal hun eigen klederdracht en tradities hebben en dit ook nog steeds in het dagelijks leven uitdragen. Deze vrouw sprong er voor mij uit omdat het leven er echt vanaf spat. Een mooie doorleefde kop en ze kijkt als het ware dwars door alles heen. Waarschijnlijk is haar zicht ook niet al te best meer.

 

Tot de volgende maand,

Gr. Peter

 

Winter in Groningen
Foto van de maand: juli 2012

Schotland, een dikke week er even tussenuit. Het land waar ik me al jaren op verheugde om heen te gaan. Ik had er al zoveel foto's van gezien en verhalen over gehoord en ik moest en zou het allemaal ooit eens met eigen ogen zien. Eindelijk kreeg ik Marieke zover om eens naar een minder zonnig land te gaan. Samen met Sas, Wim en Oona zijn we er 10 dagen aan het rondrijden geweest. Minder zonnig was een statement. Regen, kou en veel wind met af en toe een zonnetje tussendoor. Maar als je goed kijkt zie je af en toe door het slechte weer heen wel de schoonheid van het landschap voorbij komen. Het levert ook nog eens mooie donkere wolkenpartijen op. Kijk maar eens naar de foto's onder het icoon Schotland hieronder!

 

Tot de volgende maand,

Gr. Peter

 

Schotland
Foto van de maand: april 2012

Wat was het koud die dag! Brrr... het was rond een uur of 7 in de ochtend die zaterdag en ik keek op de temperatuur weergave in mijn auto en zag tot mijn sch(r)ik dat hij -21 graden aangaf. Je moet er blijkbaar iets voor over hebben om de winter in Nederland vast te leggen met je camera. De wereld ziet er even heel anders uit zo'n ochtend. On-Nederlands! Ik heb me heerlijk uitgeleeft met de zonsopkomst en af en toe even in de auto om vooral mijn vingers op te warmen. De tintelingen er weer uit te krijgen zeg maar. Ik ben wel blij met de foto's die ik toen gemaakt heb. Ik krijg het er nu een beetje warm van als ik ze terug zie.

 

Tot de volgende maand,

Gr. Peter

 

Winter in Groningen
Foto van de maand: februari 2012

Het updaten van de site schiet er helaas steeds vaker bij in. Gelukkig heb ik er nu wel weer eens de tijd voor vrijgemaakt. Deze keer heb ik gekozen voor het nieuwe DUO-IB gebouw aan de Kempkensberg langs de zuidelijke ring van Groningen. Het “Cruiseschip” siert sinds ongeveer een jaar de stad op met zijn prachtige curves. Reeds ver van de stad is hij te zien en glinstert mooi in de avond zon. Een echte aanwinst voor Groningen wat mij betreft. Als je hem van dichtbij bekijkt blijft hij ook verbazen. Steeds zie je weer iets nieuws. Om dan in de weerspiegeling van het glas ook nog de bomen en wolken te zien maakt het geheel af. Natuur en architectuur samengesmolten tot één.

 

Tot de volgende maand,

Gr. Peter

 

DUO- IB gebouw Groningen
Foto van de maand: november 2011

Na een ponytrek van 6 uur lang zadelpijn door gigantisch mooie landschappen komen we aan in een heel klein dorpje in de bergen ver weg van alles wat op beschaving lijkt. Bij aankomst in het dorp moet onze slaapplek nog gecreëerd worden. De geitenstal wordt uitgemest, ligmatjes worden schoongemaakt en klaar is onze slaapvertrek. Heerlijk “back to basic” en eindelijk snuiven we het “echte leven” van Afrika op. Moe kijken we om ons heen naar het mooie berglandschap en dan gaat de zon onder. En hoe! Wat een mooi licht. Dreigende donderwolken passeren ons nipt. Beter kan het haast niet. Deze foto zal mij altijd weer terug doen denken aan die ene dag in Lesotho. Eén van de mooiste momenten van onze vakantie! Dit vergeet je (hopelijk) nooit meer!

 

Tot de volgende maand,

Gr. Peter

 

Lesotho
Foto van de maand: september 2011

Wederom niet op tijd met mijn update van de site. Het is gewoon even te druk. Van het fotograven zelf komt momenteel ook niet zo veel. Straks als we naar Zuid-Afika gaan hoop ik er eindelijk weer eens een heleboel te maken. De foto welke ik deze maand in het licht wil zetten is er één hier bij mij om de hoek gemaakt op een druilerige zomerdag, één van de vele dit jaar. Door het slechte weer kon ik mooi werken met een lange sluitertijd en kon op die manier mooi de beweging van de paarden in beeld brengen. Door het meeslepen van de camera tijdens het fotograven blijft het hoofd van het paard nog redelijk scherp terwijl de benen mooi in beweging zijn.

 

Tot de volgende maand,

Gr. Peter

 

Paarden
Foto van de maand: juni 2011

Het heeft een paar maand helemaal stil gelegen maar nu is het dan toch eindelijk weer zover dat de site ge-update is.

 

De foto van deze maand is een foto van een zonsondergang op Texel. Overdag waren we aan het wandelen in de Horspolder, dat ligt helemaal in het zuidelijkste puntje van Texel. Hier is een nieuw duinlandschap aan het ontstaan. Een schitterend uitzicht is het. Het lijkt wel een woestijn. Ik ben 's avonds maar weer even terug gegaan naar deze locatie om bij zonsondergang foto's te maken. Dit is een HDR opname van 3 verschillende belichtingen van foto's gecombineerd tot 1. Dit is het resultaat! Binnenkort zal ik de foto's van Texel onder een icoon aan de site toevoegen. Ze zijn de moeite waard om naar te kijken!

 

Tot de volgende maand,

Gr. Peter

 

Zonsondergang Texel
Foto van de maand: februari 2011

In november ben ik op een koude ochtend even de stad in geweest rond zonsopgang. Ik had nog steeds geen foto's gemaakt van het Groninger museum en ik moest even wachten tot ze de nieuwe wandpanelen erop hadden geschroefd! Het nieuwe geel steekt mooi af tegen het koude winterochtend blauw. Ik heb er nog een paar gemaakt, ook van het station. Kijk maar eens bij "Nieuwste foto's" in de paarse balk hier links!

 

Tot de volgende maand,

Gr. Peter

 

Groninger museum
Foto van de maand: januari 2011

De laatste maanden is het even rustiger op fotografie gebied. Mijn PC heeft het een paar keer begeven en verder had ik het ook aardig druk met allerlei verschillende dingen en daardoor raakte de fotografie een beetje naar de achtergrond. De komende tijd verwacht ik weer meer tijd te kunnen spenderen aan mijn hobby. Voor deze maand heb ik gekozen voor een eenvoudige herfst foto van een berkenboom. "Less is more", daar had ik het de afgelopen week nog met iemand over. En hij heeft gelijk. Een detail van de boom is (in dit geval) mooier dan de boom in zijn geheel te zien. Ik heb deze foto in het groot aan de muur hangen en er straalt duidelijk een heerlijke rust van uit. Een "feel good" foto voor mij!

 

Tot de volgende maand,

Gr. Peter

 

Berkenboom
Foto van de maand: november 2010

We zijn net een maand terug van onze vakantie naar Maleis Borneo en West- Maleisië. Alle foto's zijn bewerkt en staan in een aparte map op deze site (klik maar op het plaatje “Maleisië” links van de site. Kan niet missen. Logischerwijs kies ik deze maand dan ook voor een foto uit Maleisië. Er zaten een paar tussen welke in aanmerking kwamen voor foto van de maand. Een donkere rolwolk op Lankawi had hier ook zeker kunnen staan, of een neusaap/ oerang oetang of..... Maar toch gekozen voor de Petronas torens in de Hoofdstad Kuala Lumpur. De uit 1998 stammende torens waren tot 2003 de hoogste torens ter wereld met hun 452 meter. Intussen voorbij gestreefd door 4 andere torens waarvan de hoogste momenteel in Dubai staat met zijn 828 meter. Maar minder indrukwekkend is hij zeker niet nu. Zeker 's avonds is het een heel mooi gebouw. Oordeel zelf maar! In de map Maleisië staan er nog een paar van de torens. Kijk maar!

 

Tot de volgende maand,

Gr. Peter

 

Petronas towers
Foto van de maand: oktober 2010

Bij deze foto van mijn ouders had ik vooraf een thema in mijn hoofd zitten. Ik wou iets doen met spiegelbeeld. In spiegelbeeld zie je alles omgekeerd en daarom heb ik in de spiegel een foto geplakt waarin het origineel te zien is (vader aan het scheren en mijn moeder krulspelden aan het zetten). Voor de spiegel heb ik de rollen van mijn ouders omgekeerd. De foto's in Photoshop samengevoegd en omgezet in contouren en zwart-wit om het effect te versterken. Dit is dan het resultaat! Even een keer iets anders!

 

Tot de volgende maand,

Gr. Peter

 

Spiegelbeeld
Foto van de maand: september 2010

Mist is en blijft een mooi verschijnsel. Het geeft de foto's vaak een mysterieus karakter mee. Zo ook bij deze foto van een paar paarden in een weiland bij Lauwersoog. Normaal gesproken helemaal geen bijzonder iets en je rijdt er zo aan voorbij zonder er aandacht aan te schenken. En dan kom je er een keer op een vroege mistige ochtend langs en dan zie je dit dus! Dat is o.a. het mooie aan de natuur. Een landschap kan er ieder moment weer heel anders uitzien. Iets dat ogenschijnlijk saai is kan er ineens sprookjesachtig uitzien.

 

Tot de volgende maand,

Gr. Peter

 

Gasunie gebouw - Groningen
Foto van de maand: augustus 2010

Ik blijf toch terug komen met foto's uit mijn mooie stad Groningen. Hier zie je het Gasuniegebouw in de avondschemering. Ze hebben hem mooi in de schijnwerpers gezet zodat hij dan nog mooier boven de stad uit prijkt dan dat hij dat overdag al doet. Vroeger hadden wij de 5 pijpen van Energiecentrale EPON om ons op te richten als we na een lange vakantiereis weer in de buurt van de stad kwamen, maar na de val van deze pijpen in 1998 was het Gasuniegebouw een mooie vervanger hiervoor. Als we hem zagen waren we weer thuis en dat gaf een goed gevoel!

 

Tot volgende maand,

Gr. Peter

 

Gasunie gebouw - Groningen
Foto van de maand: juli 2010

De zomer heft zijn tol merk ik. Ik kom minder toe aan het fotograferen en bewerken van foto's. Enerzijds doordat ik een paar keer een (lang) weekend weg geweest ben en anderzijds moet ik ook toegeven dat ik mij er moeilijker toe kan zetten met dit mooie warme zomerweer. Om mijn gevoel van dit moment in 1 plaatje weer te geven lijkt mij dit strand met blauwe hemel en witte wolken wel zeer geschikt. Texel in april was het! Het had net zo goed ergens in het Caribisch gebied kunnen zijn!

 

Tot volgende maand,

Gr. Peter

 

Strand - Texel
Foto van de maand: juni 2010

Voor de maand juni heb ik gekozen voor een foto van de sloop van de Suikerunie in Groningen. Op zich niet eens zo zeer vanwege de foto zelf maar meer vanwege het feit dat we afscheid gaan nemen van een stukje Groningen. Vele generaties hebben de karakteristieke geur opgesnoven van deze fabriek en zagen dan de mooie waterdamppluimen over de stad uitwaaien. De laatste campagne was in 2007 en nu is ook de fabriek zelf al bijna tot de grond toe afgebroken. Nog even en er rest niets meer wat ons aan deze fabriek zal herinneren en zien we een woonwijk tevoorschijn komen. Ik ben blij dat ik dan toch nog deze foto heb van de Suikerunie bij mooi avondlicht zodat het niet helemaal verloren zal gaan.

 

Tot volgende maand,

Gr. Peter

 

Suikerunie - Groningen
Foto van de maand: Mei 2010

 

 

De afgelopen 1,5 maand heb ik veel foto's gemaakt. Het enige nadeel is de lange nabewerking van de foto's waardoor ze nog niet allemaal op mijn site staan. Daar ga ik de komende tijd aan werken. Zeker de foto's waar ik verschillende belichting in 1 foto combineer. HDR maar dan handmatig in plaats van via een programma speciaal daarvoor bestemd zoals Photomatrix. Ik ben namelijk over het algemeen niet echt tevreden over die HDR kwaliteit. De foto's zijn te nep en ik heb er voor mijn gevoel te weinig controle over. Mijn PC loopt nu wel weer als een trein. Ik heb windows 7 en extra geheugen geinstalleerd en dat werkt wel weer erg prettig kan ik zeggen.

De foto van de maand april schiet er helaas bij in, dus dan direct maar die van mei. Het is een foto van het hoofdstation in Groningen in de vroege ochtend. Heb er een kleine 3 uur rondgehangen, op zoek naar de juiste compositie en licht. Naar mijn mening zijn ze wel aardig gelukt. Zie ook de rest van deze serie bij de nieuwste foto's.

 

Tot volgende maand,

Gr. Peter

 

Centraal station Groningen
Foto van de maand: Maart 2010

 

 

De afgelopen maand ben ik niet veel toegekomen aan het fotografen. Mijn nieuwe baan, het voetbal dat weer begonnen is en een computerstoring waardoor ik windows XP opnieuw moest installeren zorgen ervoor dat er eigenlijk geen tijd meer overbleef om op het knopje te drukken. De enige foto's die ik heb gemaakt in februari zijn die van een roodborst en kramsvogel bij ons in de tuin. Daarom dan ook de roodborst als maandfoto. Toch een erg mooi vogeltje als je er even de tijd voor neemt om hem te observeren en om hem zachtjes te horen zingen. Leuk om te zien was ook dat hij in de loop van de winter steeds minder schuw werd. Als slagroom op de taart kwam ineens in februari ook nog een kramsvogel paar een tijdje bij ons in de tuin bivakkeren. Helaas verdwenen deze kramsvogels ook weer als sneeuw voor de zon toen de sneeuw verdwenen was.

 

Tot volgende maand,

Gr. Peter

 

Vogels
Foto van de maand: februari 2010

Vince in de studio


In december heb ik me een studioset aangeschaft. 2 flitsers van 400 Ws, softboxen, reflectieschermen, achtergrondrollen en nog wat accessoires. Na lang praten kreeg ik Marieke zover om het bed uit de logeerkamer weg te doen om er zodoende mijn studiokamer van te maken. Blij als een kind ben ik nu dan ook met mijn eigen studioruimte. Nadat ik eerst nog allerlei aanpassing heb gemaakt in de kamer (gordijnen en schermen maken) kon het er een week of 2 geleden dan eindelijk van komen: mijn 1e pogingen om studiofoto's te maken. Ik heb een sessie gedaan met Vincent en ook 1 met Zita (38 week zwanger). Ik ben niet helemaal ontevreden over het eindresultaat moet ik zeggen, want ik merk wel dat het allemaal nog niet zo eenvoudig is als dat je zou vermoeden. Spelen met licht in een studio en daarnaast ook nog een leuke pose bedenken is wel heel wat anders dan landschapfotografie. Ik heb nog veel te leren op het gebied van studiofotografie! Ik heb voor deze foto gekozen omdat Vince zijn oog zo mooi de aandacht trekt door het licht dat erop valt.

 

Gr. Peter

Mensen
Foto van de maand: januari 2010

Golf van sneeuw

 

Om te beginnen, de beste wensen voor iedereen in het nieuwe jaar! Het afgelopen jaar eindigde toch wel erg leuk. Het was eindelijk weer eens winter in Nederland. Met een sneeuwlaag van wel enkele decimeters dik, ziet het Groninger landschap er ineens compleet anders uit en ik kon me dan ook lekker uitleven met het fotograferen. Ik heb voor deze foto gekozen als foto-van-de-maand omdat het ten eerste een locatieloze foto is. Als ik zou zeggen dat deze gemaakt is in Oostenrijk tijdens de wintersport zou iedereen het ook geloven terwijl het gewoon een smalle sloot ergens in Noord Groningen is. Ten tweede kun je hier heel mooi zien waartoe de natuur in staat is. De sneeuw heeft door weer en wind de vorm gekregen van een golf die zo uit de zee zou kunnen komen rollen. Ik moest voor dit standpunt wel tot aan mijn enkels in het water staan en bij een temperatuur van onder nul krijg je het dan wel aardig koud. Maar het was zeer zeker de moeite waard!

 

Gr. Peter

Natuur
Foto van de maand: december 2009

Bijna een eeuw Oma

 

Alweer een maand voorbij! Het gaat allemaal veel te snel. Ik had in de maand november graag veel tijd in de natuur willen doorbrengen en veel herfstfoto's schieten. Helaas zat het weer niet echt mee en waren er maar weinig dagen de moeite waard om op pad te gaan. Meer tijd voor andere dingen dus! Ik heb nu een thuistudio en kan me hier nu mooi op gaan richten in de donkere winterdagen. Deze foto van Marieke haar oma is gemaakt met een lichtsterke lens zonder flitser. Oma gaat de 100 halen (zoals het nu lijkt). Op deze foto is ze 99,5 jaar. Het gaat met ups en downs maar op heldere dagen is het nog een vinnige dame hoor! Mei volgend jaar zal het zover zijn (kijk bij nieuwste foto's voor meer foto's van oma)!

 

Gr. Peter

Mensen
Foto van de maand: november 2009

Zuidlaardermarkt 20 oktober 2009

 

Zoals ik bij de vorige maand foto al had gezegd kies ik nu voor een foto gemaakt tijdens de Zuidlaardermarkt van afgelopen maand. Ik heb een ochtendje tussen de paardenhandelaren en kopers gelopen en heb mijn ogen uitgekeken. Ik kwam erachter dat dit echt wereld op zich is qua mensen en vooral de oudere mannen. Fantastisch om te zien, niks geen modetrends of ander gedoe. Gewoon nog de mode van de na oorlogse jaren en de daarbij behorende klompen, pet en wandelstok (vaak incl. schofthoogtemeter!). Doe er af en toe nog een sigaar en rode zakdoek bij en het beeld is compleet. Eigenlijk is er niet echt 1 foto van de maand, maar een hele serie. Klik op Zuidlaardermarkt voor de hele serie. Echt de moeite waard!!!

 

Gr. Peter

Mensen
Foto van de maand: oktober 2009

Noordzee strand - Ameland

 

Voor deze maand kies ik weer eens voor een landschap. Halverwege september, net voordat we naar Costa Rica gingen was ik nog even een paar dagen op Ameland. De zee blijft toch een bepaalde aantrekkingskracht uitoefenen op mij. Groot, krachtig en gevaarlijk en elke keer weer anders, ik denk dat dat het is. Ik moest natuurlijk ook de zonsopkomst op de foto zetten aan zee. Helaas was het de eerste ochtend niet echt helder en hing er een dichte bewolking. Hierdoor kon ik wel mooi foto's maken met lange sluitertijden. Op deze foto lijkt het alsof er een kleine laag ochtendmist over de zee hangt maar in werkelijkheid is het de zee zelf en zijn deining. De sfeer spreekt mij erg aan in de foto.

 

Gr. Peter

Mensen
Foto van de maand: september 2009

Zelfportret

 

Omdat anderen zo moeilijk te porren zijn voor een fotoshoot heb ik maar besloten om zelf voor slachtoffer te spelen. Het lastigste was toch wel om de juiste focus te krijgen. Veel foto's konden direct de prullenbak in omdat ze verre van scherp waren. Maar dat daar gelaten zijn er nog een paar foto's die ik "de moeite waard " vind om te laten zien.

 

Ik heb alleen met 2 zijlichten gewerkt en zodoende bewust in het midden een dondere schaduw laten ontstaan.Had mijn gezicht ook nat gemaakt en veel gel in het haar om de groeven en rimpels beter te laten uitkomen. Dan nog even flink het contrast verhogen in de nabewerking en klaar!

 

Gr. Peter

Mensen
Foto van de maand: augustus 2009

Hilga bij de fraeylemaborg in Slochteren.

 

Een beetje aan de late kant maar door alle drukte is het updaten van de site er een beetje bij ingeschoten. Ik ben me de laatste tijd aan het richten op modelfotografie. Heel wat anders dan landschappen moet ik zeggen maar zeker niet minder leuk om te doen. Hierboven het resultaat en ook bij de nieuwste foto staan er nog een paar.

 

Met studiofotografie ga ik op korte termijn ook aan slag. Leuk voor de lange winterdagen. Ik ben me nu aan inlezen en aan het kijken welke accessoires ik hiervoor nodig heb. Na de vakantie, begin oktober, ga ik er dan helemaal voor!

 

Gr. Peter

Mensen
Foto van de maand: juli 2009

Boerderij nabij Noordpolderzijl

 

De gulden snede regel van 1/3, 2/3 vlakverdeling heb ik hier genegeerd omdat ik de lucht extra wou benadrukken. Prachtig die vroege zomer/ lente ochtenden met mooie blauwe luchten en ter contrast het frisse pas gemaaide groene gras. Doe er een alleenstaande boerderij bij en het plaatje is wat mij betreft compleet. Als extra info kan ik vertellen dat dit gemaakt is om een uur of half 8 in de ochtend en dat links en rechts van mij hazen, fazanten rondlopen. En helemaal geen mensen! Het is heerlijk om af en toe naar het hoogst gelegen deel van Groningen te reizen.

 

Gr. Peter

Landschap
Foto van de maand: juni 2009

Koeienstal in de avondzon

 

Deze maand heb ik gekozen voor een landschapsfoto met koeienstal. Voor mij straalt het rust, ruimte, warmte en zomer uit. Het geeft mij ook een gevoel van vrijheid maar dat is natuurlijk een beetje dubbelzinnig in dit geval, omdat de koeien wel opgesloten zitten in de stal. Daarnaast voelen ze nog wel de warmte van de zon, krijgen ze de wind om de oren en zijn ze lekker aan het eten. Zo slecht is het nou ook weer niet om koe te zijn denk ik.

Kortom, de foto geeft mij een goed gevoel en dat vind ik belangrijk. Ik hoop dat jullie een beetje hetzelfde gevoel erbij kunnen krijgen.

 

Gr. Peter en tot de volgende maand!

Vogels
Foto van de maand: mei 2009

Fazant op Texel

 

In de week van Pasen zijn we naar Texel geweest. Met we bedoel ik Marieke, Jannie (schoonmama) en ik. Vier dagen lang fietsen en wandelen door het Nationaal park 'Duinen van Texel' is zeker een aanrader voor een ieder die van de natuur houdt. Natuurlijk moest ook al mijn fotoapparatuur mee naar het eiland. Afgeladen met een zware rugzak en statief trok ik er elke dag op uit in de hoop veel verschillende vogels te zien en te fotograferen met bovenaan op mijn verlanglijstje de lepelaar. Best vermoeiend kan ik wel zeggen. De lepelaar hebben we gezien (helaas op iets te grote afstand voor een mooie foto), evenals de wulp, grutto, kemphanen, ruiters en plevieren. Het blauwborstje, gele kwikstaart en roerdomp hebben we helaas niet gezien, ondanks enkele tips van mensen waar ze zich zouden moeten ophouden. De vogel welke ons het best bijgebleven is van Texel is de fazant. Deze kwamen we overal tegen, je struikelde er soms bijna letterlijk over! Hij wou blijkbaar erg graag op de foto! Vandaar dat ik dan ook maar de fazant als foto van de maand heb gekozen. Een mooie close up, zodat je heel goed de diversiteit aan kleuren kan zien. Ik weet dat ik het al vaker heb gezegd, maar wat is de natuur toch mooi!!

Vogels
Foto van de maand: april 2009

Blauwe druifjes

 

Het was voor mij een rustige maand in maart wat betreft fotografie. Het weer was ook niet helemaal om over naar huis te schrijven, veel regen en saaie grijze bewolking. Een mooi moment dus om achter de PC al mijn foto's in Lightroom 2.3 te verwijderen / bewerken, labelen en ranken. Wat een monnikenwerk zeg! Het eindresultaat: van 12.000 foto's terug naar plm.6.000 foto's. Ik had namelijk ook veel kopie JPG's naast mijn RAW bestanden staan. Nu ik Lightroom gebruik zijn die niet meer nodig en heb ik meer ruimte en overzicht gekregen in mijn bibliotheek. Maar goed, terug naar de foto van de maand. Op een van de weinige zonnige (zater)dagen in maart heb ik thuis een paar foto's geschoten vanaf statief van o.a. een blauwe druif. Deze vond ik wel leuk omdat ook onze "Lola" even nieuwsgierig snuffelend in beeld kwam.

HDR
Foto van de maand: maart 2009

HDR van Suikerfabriek Hoogkerk

 

Eindelijk maar toch, mijn eerste HDR foto! Ik zie al heel lang op sites en in foto-tijdschriften HDR foto's voorbij schieten en ondanks dat ze er over het algemeen behoorlijk onnatuurlijk uitzien, springen ze wel in het oog. Ze zijn vaak gekenmerkt door hun felle kleuren en kleur is nou net iets waar ik wel van hou!

Het moest er dus toch een keer van komen. Ik had begin januari Photomatrix (HDR software) in het bezit gekregen dus had ik alleen nog maar een paar geschikte foto's nodig. Ik zal eerst even kort uitleg geven over HDR. HDR staat voor High Dynamic Range. Een fotocamera heeft maar een beperkt dynamisch bereik. Als je grofweg de lucht goed belicht is de grond onderbelicht. Door meerdere foto's te maken met verschillende belichtingen en deze samen te voegen met Photomatrix krijg je dus dat beide goed belicht zijn. Dat is HDR!

Op 14 februari was ik nog even snel een uur voor zonsondergang op foto-jacht gegaan. Na zonsondergang reed ik terug naar huis en zag bij de Suikerunie in Hoogkerk dat het licht nog heel mooi was. Ik pakte mijn statief en draad-ontspanner en maakte 6 verschillend belichte foto's van tussen 1,3 sec. tot 15 sec. Diafragma op f11 en ISO op 400. Had natuurlijk 100 moeten zijn maar zag pas thuis dat ik het op 400 ISO had geschoten (beetje dom). Zie hier het resultaat! Ben zelf niet helemaal ontevreden voor een 1e keer!

HDR
Foto van de maand: februari 2009

Kramsvogel in Nationaal Park Het Lauwersmeer

 

2 januari, een mooie winterdag met volop zon. Een mooi moment om samen met Marieke een wandeling te maken. Het Lauwermeergebied leek ons wel leuk en de camera moest natuurlijk mee. Tegen half 4, de zon stond al redelijk laag, kwamen we ineens een heleboel verschillende vogels tegen in stekelbossen met veel bessen! Had me met moeite tussen de struiken geworsteld en daar een 10 minuten rustig gezeten. Marieke's geduld begon intussen al op te raken! Ik heb een 10-tal foto's geschoten en achteraf bekeken welke soort het was via een vogelboekje. Het bleken naast de gewone roodborst en koolmees enkele kramsvogels, koperwieken en goudvinken te zijn. Had deze nog nooit eerder bewust gezien. Wat kan de natuur toch mooi zijn als je er oog voor begint te krijgen!

 

Vogels
Foto van de maand: januari 2009

Grote stinkzwam in het Dwingelderveld

 

In de maanden oktober en november 2008 ben ik druk bezig geweest met het fotograferen van paddenstoelen. Had me een boek gekocht met honderden soorten erin en was verbaast over wat er allemaal bestaat. Enkele sprongen er voor mij in het bijzonder uit, waaronder de stinkzwam qua vorm en werking. Het bljkt dat deze zijn sporen laat versprijden door o.a. vliegen te lokken met zijn plakkerige sporen met aasachtige geur.

Kwam deze samen met 3 andere plotseling tegen in het bos. Was blij verrast, zeker ook omdat het licht er net mooi op stond. Zijn naam maakt hij trouwens meer dan waar!

 

Grote stinkzwam
Foto van de maand: november 2008

Koninginnenpage in Toscane

 

Deze Koninginnenpage kwam ik tegen tijdens onze vakantie in 2008 in Toscane, Montopoli. Op een braakliggend stuk weiland direct naast onze camping stikte het werkelijk waar van allerlei verschillende kleine vlinders. Plots kwam deze Koninginnenpage voorbij vliegen. Kon nog net een 5-tal foto's maken voordat hij weer uit het zicht verdween. Heb hem daarna niet weer gezien. Ook niet de dagen erop. Dit was mijn eerste ontmoeting met deze mooie grote sierlijke vlinder, zal het niet snel meer vergeten!

Konninginnepage

 

 
 
 
 
 
      © Copyright Peter Wollinga 2008